Openingstijden zijn aan het laden...

Wortelkanaalbehandeling

Over de behandeling 'Wortelkanaalbehandeling'

Door een gaatje of door een lekkende vulling kan uw tandweefsel ontstoken raken. Een harde klap op uw tand kan ook een aanleiding zijn. Bacteriën zijn meestal de veroorzakers van de ontsteking. Voelen uw tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken? Dat kan een eerste signaal zijn. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor. Uw tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, anders zal het afsterven. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. U merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten. Uw tand of kies kan dan te hoog aanvoelen.

Soms sterft de zenuw af door chronische irritatie van een vulling of kroon. Ook dan moet een kanaalbehandeling uitgevoerd worden om de tand of kies te redden.

onstoken-kies

Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Het is een onomkeerbaar proces. Daarom haalt uw tandarts het ontstoken weefsel weg. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd. Na een goede inwendige reiniging met vijltjes en spoelmiddel worden de wortelkanalen opgevuld. Aan de oppervlakte zal een composietrestauratie worden aangebracht. Aan de buitenkant zie je er dus niets van. Nu moet uw lichaam inwendig het probleem zelf oplossen met afweercellen. Dit proces hoeft niet ondersteunt te worden met antibiotica.

  1. De kies is opengemaakt
  2. Met een vijltje wordt het wortelkanaal schoongemaakt
  3. Wortelkanalen zijn afgesloten met vulmateriaal en de kies is voorzien van een vulling
  4. Geruime tijd later is de ontsteking verdwenen

Veelgestelde vragen over Wortelkanaalbehandeling

  • Wanneer moet er een wortelkanaalbehandeling plaatsvinden?
    Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd wanneer de zenuw ontstoken is. Dit zorgt voor veel pijn en kan leiden tot een ontsteking van de gehele tand of kies, inclusief het kaakbot. Hierdoor zou het element kunnen afsterven en loslaten. Door op tijd een wortelkanaalbehandeling uit te voeren, voorkom je dat ook het bot wordt aangetast.
  • Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?
    Hoewel er veel negatieve verhalen rondgaan over een wortelkanaalbehandeling, is de behandeling zelf in principe niet pijnlijk. De tand wordt plaatselijk verdoofd, waardoor je vaak niets voelt van de ingreep. Wel kan er na de ingreep napijn optreden. Deze kan enkele dagen aanhouden. Ook de ontsteking zelf kan nog voor wat pijn zorgen na de behandeling. Zonder een wortelkanaalbehandeling zou de pijn in de tand echter veel langer aanhouden en alleen maar erger worden.
  • Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?
    Bij een wortelkanaalbehandeling wordt eerst een gat gemaakt in de tand, zodat de tandarts de pulpa kan bereiken. Vervolgens wordt met een vijltje en spoelvloeistof de pulpa volledig verwijderd en de tand ontsmet. De holte die achterblijft wordt gevuld, zodat er geen nieuwe ontstekingen kunnen ontstaan. Wanneer u bij ons komt met pijn, starten we de behandeling zo snel mogelijk om u van de pijn af te helpen. Daarna plannen we een afspraak in om de behandeling op een later tijdstip te voltooien.
  • Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?
    Ondanks dat de tand plaatselijk verdoofd is tijdens een wortelkanaalbehandeling is de behandeling niet altijd helemaal pijnvrij. De verdoving zelf kan even vervelend zijn en ook na de behandeling kan er bijvoorbeeld napijn optreden.

Tarieven

Wortelkanaalbehandelingen worden net als de rest van de mondzorg niet vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak vergoed een aanvullend pakket wel dit wel (deels). Voordat we de behandeling starten maken wij een begroting die past bij uw situatie en kunnen we samen bekijken wat de verzekering vergoed en welk deel u eventueel moet bijbetalen.

Hoeveel een wortelkanaalbehandeling kost, hangt af van welke tand of kies behandeld wordt, dit hangt samen met het aantal zenuwkanaaltjes dat aanwezig is. Een tand heeft meestal één kanaal. Een kleine kies heeft één of twee wortelkanalen. Een grote kies heeft drie of vier wortelkanalen.

Grofweg gezegd liggen de kosten voor de behandeling tussen de €250 en €600.

Meer uitleg over onze tarieven kunt u vinden op onze ’tarieven’ pagina.

Tandartsen

tandarts-charlotte-heijden-burger

Charlotte van der Heijden-Burger

Als dochter van een tandarts met praktijk aan huis in Leidschendam, is de tandheelkunde nooit onbekend terrein geweest. Echter had ik vroeger nooit gedacht zelf ...

tandarts-angelica-van-schuilenburg

Angelica van Schuilenburg

Afgestudeerd in 2009 aan de ACTA te Amsterdam en sindsdien werkzaam geweest bij mevrouw Warnars-Heijboer in Rijsenhout en van 2009-2017 bij tandartspraktijk Smidsvuur in ...

Wortelkanaalbehandeling

Contact opnemen

U kunt ons bereiken via de e-mail of telefoon om een afspraak te maken of een behandeling te bespreken.