Openingstijden zijn aan het laden...

0297-327969

Over de behandeling 'Vulling'

Vullingen kunnen voor vele doeleinden worden ingezet. Denk aan het behandelen van gaatjes of het verfraaien van tanden en kiezen. Met behulp van composiet kun je verloren gegaan weefsel herstellen. Dit kan dus ook weefsel zijn wat verloren is gegaan door erosie (invloed van zuren) of trauma. De beet kan middels vulmateriaal verhoogd worden om meer ruimte te creëren of de hoektanden kunnen steviger worden gemaakt om krachten op te vangen. Voortanden kun je ook voorzien van composietfacings om zo de esthetiek te bevorderen. Vulmateriaal is multi-inzetbaar.

Doorgaans gebruiken wij composiet voor deze behandelingen. Composiet is een plastisch tandkleurig materiaal en wordt verlijmd aan gezond tandweefsel. Het is sterk en wordt snel hard.

Wanneer iemand een groot risico op gaatjes heeft of composiet niet toereikend is gebruiken wij als alternatief glasionomeercement. Ook dit is een tandkleurig materiaal wat fluoride afgeeft en beter bestand is tegen vochtige omgeving tijdens het aanbrengen.

Amalgaamvullingen maken wij niet bij ons in de praktijk. Tijdens de controles bekijken we samen of het noodzakelijk is de oude zilverkleurige vullingen te vervangen.

Situatie voor en na het vervangen van de oude amalgaamvullingen door composiet vullingen.

Veelgestelde vragen over Vulling

 • Wat is een restauratie?
  Een restauratie is een ander woord voor vulling.
 • Wat is etsen?
  Door middel van fosforzuur kan glazuur geëtst worden, hierdoor ontstaan kleine retentieputjes waardoor de hechting van vulmateriaal bevorderd wordt.
 • Wat is bonding?
  De bonding is een soort lijmlaagje dat wordt aangebracht ter voorbereiding van het aanbrengen van een vulling.  
 • Wat is composietfacing?
  Een schildje van direct restauratiemateriaal. Hierbij kunnen wij werken met verschillende kleuren en kan de vorm oneindig worden aangepast.

Tarieven

De prijs van een restauratie varieert. De kosten worden berekend op het aantal vlakken van de tand of kies die wordt opgebouwd. Daarnaast kunnen kosten voor verdoven of het aanbrengen van een rubberen lapje worden berekend.

Aan de hand van codes kunnen wij u een schatting geven van de kosten. De tarievenlijst is opgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Voor kinderen onder de 18 jaar worden de kosten van de behandeling volledig vergoed vanuit de basis zorgverzekering.

Hieronder geven wij de codes voor composietvullingen weer, dit is voor ons eerste keus materiaal.

Gemiddeld zult u rond de €80 – €120 uitkomen. Vullingen worden hedendaags door bijna alle verzekeraars (gedeeltelijk) vergoed.

CodeBehandelingTarief indicatie*
V91Eénvlaksvulling€48,23
V92Tweevlaksvulling€63,31
V93Drievlaksvulling€75,37
V94Meervlaksvulling€96,47
V50Droogleggen van elementen dmv een rubberen lapje€12,06
A10Geleidings, infiltratie- en/of intraligamentaire verdoving€15,07

Meer uitleg over onze tarieven kunt u vinden op onze ’tarieven’ pagina.

Tandartsen

tandarts-charlotte-heijden-burger

Charlotte van der Heijden-Burger

Als dochter van een tandarts met praktijk aan huis in Leidschendam, is de tandheelkunde nooit onbekend terrein geweest. Echter had ik vroeger nooit gedacht zelf ...

tandarts-angelica-van-schuilenburg

Angelica van Schuilenburg

Afgestudeerd in 2009 aan de ACTA te Amsterdam en sindsdien werkzaam geweest bij mevrouw Warnars-Heijboer in Rijsenhout en van 2009-2017 bij tandartspraktijk Smidsvuur in ...

Contact opnemen

U kunt ons bereiken via de e-mail of telefoon om een afspraak te maken of een behandeling te bespreken.