Openingstijden zijn aan het laden...

0297-327969

Over de behandeling 'Brug'

Met behulp van een brug kun je een verloren gegane kies vervangen door de 2 naastgelegen elementen te omslijpen. De tandtechnieker maakt een starre constructie waarbij tussen de twee kronen een dummy (nep tand of kies) wordt gemaakt. Hierbij lijkt het net of de dummy uit het tandvlees komt.

 

Bij het ontbreken van een voortand kunnen we soms werken met retentievleugeltjes, hierdoor hoeven we niet of nauwelijks te slijpen aan de naastgelegen tanden. De vleugeltjes zijn meestal tandkleurig. Deze oplossing kan ook gebruikt worden als tijdelijke oplossing in navolging van het plaatsen van een kroon op implantaat.

foto etsbrug

 

Porselein is een zeer duurzame restauratie. Het is vele malen sterker dan composiet en minder onderhevig aan kleurveranderingen. De anatomie van de oorspronkelijke kiezen kunnen mooi nagebootst worden door de tandtechnieker.

Vanuit esthetisch oogpunt werken wij nog nauwelijks met gouden en/of (gedeeltelijk) metaal-porseleinen kroon- of brugwerk. Mocht u deze wens wel hebben dan kunnen we de mogelijkheden samen bespreken.

Veelgestelde vragen over Brug

  • Hoe lang duurt het maken van een kroon of brug?
    De duur van de behandeling hangt van meerdere factoren af. Meestal bestaat de behandeling uit 2 afspraken. De eerste zitting wordt gebruikt om de voorbereiding te doen, bij een brug is dit zeker 90 minuten, hierbij worden de tanden of kiezen klaargemaakt. Er wordt eventueel een nieuwe opbouw gemaakt, er wordt omslepen en daarna volgt de afdruk. Deze zitting gaat u vaak naar huis met noodkronen of een noodbrug. De tandtechnieker heeft nu de tijd om uw nieuwe brug klaar te maken, precies passend op uw kiezen. Na ongeveer 10 werkdagen komt u bij ons terug in de praktijk. In de tweede zitting wordt de noodkronen of -brug verwijderd, de definitieve brug gepast en indien in orde geplaatst. Deze zitting zal ongeveer 30 minuten in beslag nemen.     Plaatsen van een definitieve brug
  • Waar dient een noodvoorziening voor?
    Bij een brug kunnen we kiezen voor het maken van twee losse kronen of een noodbrug. Een noodbrug wordt direct aan de stoel gemaakt en tijdelijk geplaatst wordt totdat uw definitieve kroon klaar is. Deze dient als bescherming van uw beslepen tand of kies en zorgt ervoor dat u uw normale functie van het gebit behoudt en de situatie in de mond niet veranderd.
  • Wordt er verdoofd bij het omslijpen van de brug?
    Ja in de meeste gevallen doen wij dit wel omdat we dicht op het tandvlees werken en ook inwendig gevoeligheid kan ontstaan als de glazuurkap weg is geboord.

Tarieven

Bruggen worden net als de rest van de mondzorg niet vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak vergoed een aanvullend pakket dit wel (deels). Voordat we de behandeling starten maken wij een begroting die past bij uw situatie en kunnen we samen bekijken wat de verzekering vergoed en welk deel u eventueel moet bijbetalen.

Voor kinderen tot en met 18 jaar worden bruggen ook niet vergoed vanuit de basisverzekering, dit wijkt af van andere tandheelkundige zorg.

Gemiddeld kost een brug ongeveer €1500.

Meer uitleg over onze tarieven kunt u vinden op onze ’tarieven’ pagina.

Tandartsen

tandarts-charlotte-heijden-burger

Charlotte van der Heijden-Burger

Als dochter van een tandarts met praktijk aan huis in Leidschendam, is de tandheelkunde nooit onbekend terrein geweest. Echter had ik vroeger nooit gedacht zelf ...

tandarts-angelica-van-schuilenburg

Angelica van Schuilenburg

Afgestudeerd in 2009 aan de ACTA te Amsterdam en sindsdien werkzaam geweest bij mevrouw Warnars-Heijboer in Rijsenhout en van 2009-2017 bij tandartspraktijk Smidsvuur in ...

Contact opnemen

U kunt ons bereiken via de e-mail of telefoon om een afspraak te maken of een behandeling te bespreken.