Openingstijden zijn aan het laden...

0297-327969

Over de behandeling 'Periodieke controle'

Het is raadzaam uw mond regelmatig te laten controleren bij de tandarts om deze gezond te houden. Wij bekijken niet alleen uw tanden en kiezen, maar ook uw tandvlees en de andere weefsels in uw mond. Veelal adviseren wij 2x per jaar op controle te komen, maar dit kan afwijken. Niemand wil toch gaatjes, plotseling afbreken van tanden en/of kiezen of een vieze mondgeur? Indien mogelijk verwijderen wij tijdens dit periodiek mondonderzoek tandsteen. Is het te veel of meten we verdiepte pockets (de ruimte tussen tand en tandvlees), dan verwijzen wij u door naar een preventie-assistent of mondhygiënist bij ons in de praktijk. Een uitgebreidere reiniging kan dit probleem stabiliseren of zelfs oplossen. Naast het kijken in de mond kunnen we ons onderzoek aanvullen door middel van röntgenfoto’s. Dit geeft ons een beeld van wat er zicht afspeelt op plaatsen waar wij het niet of nauwelijks kunnen zien: bijvoorbeeld onder vullingen of kroon- en brugwerk en zelfs onder het tandvlees en in het kaakbot.

  

Baby’s & Kinderen

Graag zien wij baby’s al vanaf het doorbreken van het eerste melktandje. Uw kindje went hierdoor aan de tandheelkundige setting (geuren en kleuren) en daarnaast kunnen wij u hulp bieden door uit te leggen hoe u de tandjes het beste kunt poetsen. Tevens sporen we tijdig problemen op. Tandartsbezoeken worden tot het 18e levensjaar vergoed door de basis zorgverzekering.

Ook tijdens het beugeltraject is het belangrijk om ons te blijven bezoeken. Een orthodontist of beugeltandarts kijkt voornamelijk naar de stand van de gebitselementen en de beugel, niet naar gaatjes. Het schoonhouden van de mond wordt lastiger door de beugel, daarbij kunnen onze mondhygiënisten of preventie-assistentes ondersteunen. Plan de periodieke mondonderzoeken dus gewoon in bij de tandarts.

   

Veelgestelde vragen over Periodieke controle

 • Wat is een periodieke controle?
  Een periodieke controle ofwel periodiek mondonderzoek is een controle waarbij de tandarts gaatjes of tandvleesproblemen opspoort. Daarnaast controleert de tandarts bestaande restauraties (vullingen, porseleinen kronen en/of bruggen). De zachte weefsels, zoals tandvlees, de tong, wangen, gehemelte en andere zijn minstens zo belangrijk te controleren op afwijkende plekjes. Naar aanleidingen van bevindingen stelt de tandarts indien nodig een behandelplan op.
 • Wat is een röntgenfoto?

  Een röntgenfoto is een opname waarbij met behulp van elektromagnetische straling een afbeelding van inwendig wordt gemaakt.

  Bitewing-opname

  Solo-opname

  Overzichtsfoto ookwel OPT

  Verschillende soorten röntgenfoto's, de reden voor het maken van de röntgenfoto bepaald wat voor soort röntgenfoto er gemaakt wordt. De röntgenfoto's helpen ons bij het diagnostiseren van onder andere gaatjes, tandvleesproblemen of ontstekingen aan wortelpunten.

Tarieven

De prijs van een controle varieert. Aan de hand van codes kunnen wij u een schatting geven van de kosten. De tarievenlijst is opgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Voor kinderen onder de 18 jaar worden de kosten van de behandeling volledig vergoed vanuit de basis zorgverzekering.

De code voor de controle is C002, rontgenfoto X10 en reiniging M03, deze code wordt per 5 minuten berekend.

[table “” not found /]

Meer uitleg over onze tarieven kunt u vinden op onze ’tarieven’ pagina.

Tandartsen

tandarts-charlotte-heijden-burger

Charlotte van der Heijden-Burger

Als dochter van een tandarts met praktijk aan huis in Leidschendam, is de tandheelkunde nooit onbekend terrein geweest. Echter had ik vroeger nooit gedacht zelf ...

tandarts-angelica-van-schuilenburg

Angelica van Schuilenburg

Afgestudeerd in 2009 aan de ACTA te Amsterdam en sindsdien werkzaam geweest bij mevrouw Warnars-Heijboer in Rijsenhout en van 2009-2017 bij tandartspraktijk Smidsvuur in ...

Contact opnemen

U kunt ons bereiken via de e-mail of telefoon om een afspraak te maken of een behandeling te bespreken.