Openingstijden zijn aan het laden...

0297-327969

Over de behandeling 'Implantaten'

Implantaten komen steeds meer voor in de tandheelkunde. Het zijn titanium schroeven die dienen ter vervanging van een wortel.

Als u tand of kies verloren is gegaan en u wilt geen uitneembare voorziening, maar een brug is geen optie, dan kan het raadzaam zijn een implantoloog of kaakchirurg te informeren naar de mogelijkheden van een implantaat. Op een implantaat kan een kroon vastgeschroefd worden, maar de mogelijkheden gaan verder. De implantaten kunnen tevens gebruikt worden als pijlers voor een brug. Of het vastklikken van een kunstgebit. Het voelt alsof u uw eigen tand of kies weer terug hebt.

   

Röntgenbeeld van een kroon op implantaat en een brug op implantaten

       

Implantaten geplaatst voor een klikprothese en een implantaat geplaatst voor 1 losse implantaatkroon

Momenteel wordt er in onze praktijk niet geïmplanteerd. Maar wij hebben een fijne samenwerking met kundige vakmensen en verwijzen u graag door op basis van het door ons opgestelde behandelplan. Na het plaatsen van de implantaat zien we u graag terug voor de ‘supra-structuur’. Dit is de tandheelkundige benaming voor alle dingen die je op een implantaat kunt maken.

Bekijk het filmpje hieronder voor een simpele weergave van de procedure.

Veelgestelde vragen over Implantaten

 • Wie plaatst de implantaten en plaats de prothetische voorziening?
  Implantaten kunnen door een tandarts die zich in de implantologie heeft bekwaamd, een tandarts-implantoloog of een kaakchirurg worden aangebracht. De kroon of brug op de implantaten wordt door een tandarts(-implantoloog) gemaakt in samenwerking met een tandtechnisch laboratorium. In geval van een overkappinsprothese op de implantaten kan de behandelaar een tandarts of tandprotheticus zijn. Deze laatste is geen tandarts, maar iemand die specifiek is opgeleid om gebitsprothesen te maken.
 • Wanneer is een behandeling met implantaten mogelijk?
  In principe kan bij iedereen met volgroeid kaakbot (vanaf ongeveer achttien jaar) een implantaat worden geplaatst. Voor een succesvolle behandeling moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen:
  • Er moet voldoende kaakbot in hoogte én in breedte zijn.
  • Het kaakbot moet gezond zijn.
  • Ook het tandvlees van de resterende tanden moet gezond zijn. Is dat niet het geval dan moet dat eerst worden behandeld.
  • De aangebrachte voorzieningen moeten goed worden onderhouden.
  Roken en bovenmatig alcoholgebruik hebben een nadelige invloed op het succes van de implantaten. De behandelaar beoordeelt aan de hand van röntgenfoto’s of u voldoende kaakbot heeft en of het kaakbot geschikt is om te implanteren. Soms is het nodig nieuw kaakbot te maken op plaatsen waar onvoldoende bot is.
 • Hoe verloopt de behandeling met implantaten?
  Voordat de implantaten worden geplaatst, krijgt u een plaatselijke verdoving. Vervolgens wordt het tandvlees op de plek waar het implantaat moet komen losgemaakt zodat het kaakbot zichtbaar wordt. Dan wordt een gaatje in het kaakbot geboord. Daarin wordt het implantaat geschroefd. Vervolgens wordt het tandvlees gehecht. Als u meer dan één implantaat nodig heeft, worden deze vrijwel altijd tijdens hetzelfde behandelbezoek ingebracht.
  1. Plaats waar het implantaat komt.
  2. Het tandvlees wordt losgemaakt.
  3. Er wordt een gaat in het bot geboord.
  4. Het implantaat wordt aangebracht.
  Het tandvlees wordt gehecht. Na vastgroeien van het implantaat een paar maanden later wordt deze ‘vrijgelegd’ en kan de tandarts verder met het uitvoeren van het plan. Verloop van de stappen bij het plaatsen van een implantaat

Tarieven

De kosten van een kroon op implantaat is ongeveer €2000-€2500. Hiervan worden de kosten van het implantaat meestal niet vergoed door uw medische of tandheelkundige verzekering. De kroon daarentegen wordt vaak wel door uw aanvullende verzekering (gedeeltelijk) vergoed worden, afhankelijk van uw polisvoorwaarden.

Echter laten we u altijd eerst op consult gaan bij de specialist en hierna volgt altijd een begroting. Ook wij zullen een begroting van ons deel van de behandeling aanleveren zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Bij een onderprothese die los zit kunnen implantaten zorgen voor meer stevigheid. In dit geval worden in sommige gevallen de implantaten vergoed. Hiervoor moet altijd voor de behandeling een machtiging worden aangevraagd bij uw verzekering. Mocht u klachten hebben van uw ondergebit bespreken we graag de mogelijkheden met u.
Uit de schatting van de kosten van een kroon om implantaten kunt u afleiden dat een implantaat geen goedkope oplossing is. Wel heel duurzaam en ijzersterk.

Meer uitleg over onze tarieven kunt u vinden op onze ’tarieven’ pagina.

Tandartsen

tandarts-charlotte-heijden-burger

Charlotte van der Heijden-Burger

Als dochter van een tandarts met praktijk aan huis in Leidschendam, is de tandheelkunde nooit onbekend terrein geweest. Echter had ik vroeger nooit gedacht zelf ...

tandarts-angelica-van-schuilenburg

Angelica van Schuilenburg

Afgestudeerd in 2009 aan de ACTA te Amsterdam en sindsdien werkzaam geweest bij mevrouw Warnars-Heijboer in Rijsenhout en van 2009-2017 bij tandartspraktijk Smidsvuur in ...

Contact opnemen

U kunt ons bereiken via de e-mail of telefoon om een afspraak te maken of een behandeling te bespreken.