Openingstijden zijn aan het laden...

0297-327969

Over de behandeling 'Facing'

Facings kunnen worden ingezet om esthetisch uw tanden te verfraaien. Er is niet altijd medische noodzaak, maar cosmetisch kan het voor patiënten wel heel belangrijk zijn.

Daarom proberen we altijd zo min mogelijk weefsel op te offeren, met andere woorden, zo min mogelijk te slijpen aan de tanden, om schade te beperken.

Er zijn twee soorten facings die het meest voorkomen in onze praktijk, composiet of porselein.

Composietfacing(s)

Een schildje van een laagje restauratiemateriaal, u heeft hierbij direct resultaat en de kosten zijn daarmee goedkoper. Composiet is minder duurzaam en slijtvast, maar heeft wel de mogelijkheid om de tand nog aan te passen van vorm en kleur als u toch andere wensen heeft.

Indien er uit cosmetisch oogpunt composietfacings worden gemaakt, plannen we vaak een lange behandeltijd met u in zodat we alles in één keer uit kunnen voeren. Dit werkt erg prettig en zo is er ook tijd voor overleg. Zo zult u tevreden ons pand verlaten. In overleg plannen we na een week nog een kortere afspraak om nog kleine aanpassingen te verrichten.

Als u tevreden bent over uw nieuwe aanzicht kunnen we de nieuwe composietfacings omzetten in porseleinen facings. De composiet kan dus ook als testfase gebruikt worden.

foto tanden-verkleurd-en-niet-mooi op rij

De tanden zijn verkleurd en staan niet mooi in de rij verbeterd.

16de foto composiet-facing-stand-en-kleur

De facings van composiet heeft zowel de kleur als de stand van de tanden

 

Porseleinen facing(s)

Bij het maken van facings in porselein laten we vaak van tevoren een mock-up maken door de tandtechnieker. Dit is een proefopstelling. In overleg met de tandtechnieker kunnen we ook de juiste kleur voor de nieuwe facing(s) bepalen.

 

Bij de porseleinen facing moet afhankelijk van de beet glazuur verwijderd worden aan de buitenzijde van u tand of kies om ruimte te maken. Porselein is een zeer duurzame restauratie. Het is vele malen sterker dan composiet en minder onderhevig aan kleurveranderingen.

De porseleinen facing wordt door ons vastgeplakt aan de huidige tand of kies.

 

Voor beide facings geldt dat het erg lastig is één tand identiek te maken aan anderen. Dat geldt voor zowel de tandarts als voor de tandtechnieker. En ook voor beide geldt dat er vaak toch wat geslepen moet worden aan de huidige tand of kies.

Gouden facings kunnen soms ook wenselijk zijn bij patiënten.

De tand is verkleurd

foto porceleinen-facing-op-tand

Op de tand is een porseleinen facing geplaatst

Veelgestelde vragen over Facing

  • Hoe voelt een facing?
    Een facing voelt zoals een eigen tand. Misschien moet u er eerst even aan wennen. Praten kan in het begin wat problemen geven als uw tanden langer zijn gemaakt. Als de tandarts de vorm van uw tanden erg heeft veranderd, kunnen klanken wel eens vervormen. Dat gaat na een paar dagen vanzelf over.
  • Kun je met een facing alles eten?
    Met een facing kunt u alles eten. Door afwijkende mondgewoontes, als bijvoorbeeld knarsen/klemmen, nagel- of penbijten kunnen de facings eerder kapot gaan. Soms is het daarom raadzaam gedurende de nacht een beschermbitje te dragen.
  • Heeft een facing extra onderhoud nodig?
    Een composietfacing heeft soms extra onderhoud nodig. Even een beetje polijsten of randjes glad maken. Porseleinen facings hebben geen onderhoud nodig. Wel zult u zoals altijd uw gebit goed moeten schoonhouden. Poets met een zachte tandenborstel. Gebruik regelmatig iets tussen uw tanden (tandfloss, stokers of ragers) om ook tussen de tanden goed te reinigen.

Tarieven

Aan de hand van codes kunnen wij u een schatting geven van de kosten. De tarievenlijst is opgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Omdat het techniekwerk door een andere partij worden vervaardigd staan de prijzen niet vast en moeten wij soms recente prijzen opvragen.

Facings (composiet of porselein) worden net als de rest van de mondzorg niet vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak vergoed een aanvullend pakket dit wel (deels). Voordat we de behandeling starten maken wij een begroting die past bij uw situatie en kunnen we samen bekijken wat de verzekering vergoed en welk deel u eventueel moet bijbetalen.

Voor kinderen tot en met 18 jaar worden composiet facings wel vergoed vanuit de basisverzekering, voor porseleinen facings is dit niet het geval.

De kosten van een composietfacing bedragen ongeveer  tussen de €100 en €200. Afhankelijk van uw situatie maken wij graag een passende begroting voor u.

De kosten van een porseleinenfacing bedragen ongeveer €400

 

(Inclusief noodvoorziening. Het schildje ofwel facing wordt indirect vervaardigd in een tandtechnisch laboratorium)
De materiaal- en/of techniekkosten dienen afzonderlijk in rekening te worden gebracht

CodeBehandelingTarief indicatie*
R79Schildje van keramiek met preparatie€132,99
-Techniekkosten€235,-
V50Droogleggen van elementen dmv een rubberen lapje€12,06
A10Geleidings, infiltratie- en/of intraligamentaire verdoving€15,07

Meer uitleg over onze tarieven kunt u vinden op onze ’tarieven’ pagina.

Tandartsen

tandarts-charlotte-heijden-burger

Charlotte van der Heijden-Burger

Als dochter van een tandarts met praktijk aan huis in Leidschendam, is de tandheelkunde nooit onbekend terrein geweest. Echter had ik vroeger nooit gedacht zelf ...

tandarts-angelica-van-schuilenburg

Angelica van Schuilenburg

Afgestudeerd in 2009 aan de ACTA te Amsterdam en sindsdien werkzaam geweest bij mevrouw Warnars-Heijboer in Rijsenhout en van 2009-2017 bij tandartspraktijk Smidsvuur in ...

Contact opnemen

U kunt ons bereiken via de e-mail of telefoon om een afspraak te maken of een behandeling te bespreken.