Openingstijden zijn aan het laden...

0297-327969

Over de behandeling 'Kaakgewrichtprobleem'

Wanneer u actiever bent met uw tanden en kiezen dan wenselijk kunnen er naast tandheelkundige problemen ook problemen met het kaakgewricht of de omliggende spieren ontstaan. Dit noemen we CMD-klachten. Met een moeilijk woord: craniomandibulaire dysfunctie. Het kauwstelsel is uit balans waardoor last ontstaat.

Bij pijn zullen met behulp van testjes proberen uit te zoeken waar de klacht vandaan komt. Door een uitgebreide anamnese (het stellen van vragen) proberen we de oorzaak te achterhalen, zodat deze aangepakt kan worden.

Knarst of klemt u ’s nachts? Dan is een occlusale opbeetplaat (‘knarsplaat’) misschien de oplossing, hiermee zorgt u ervoor dat het klemmen en/of knarsen verminderd.

knarsbit+beschermbit+OPBEETPLAAT+KAAKGEWRICHTSPIJN

Echter lost u de ‘disbalans’ in de mond niet op met een opbeetplaat. Daarvoor zal de tandarts de geleidingspatronen en de stand van de kiezen moeten controleren. Is er veel slijtage? Dan is een beetverhoging soms noodzaak. Wilt u niets?

Heeft u geen klachten ondanks de zichtbare slijtage, dan is een beschermbitje wellicht een uitkomst. We noemen dit ook wel de ‘parkeerfase’, hiermee wordt de situatie even tot stilstand gebracht en kan, indien wenselijk, in een later stadium toch behandeld worden.

Als de pijn afkomt van een spierprobleem kunnen spiermassage-oefeningen uitkomst bieden. Wij kunnen er enkele voordoen. Dit zou het herstel kunnen versnellen. Bij aanhoudende klachten kan een fysiotherapeut hulp bieden. Wij verwijzen u dan graag door naar de juiste persoon.

Veelgestelde vragen over Kaakgewrichtprobleem

  • Is een kaakknap schadelijk?
    Nee, een kaakknap op zichzelf is niet schadelijk. Wel kan het irritant gevonden worden. Wat u hoort is dat de kraakbeenschijf ergens hangen en ineens terug schiet naar zijn plekje. Kaakknappen kunnen op de duur weer afnemen door veranderingen in het kaakgewricht of in de kraakbeenschijf (de discus) zelf.
  • Pijn komt en gaat, hoe komt dat?
    Kaakgewrichtsklachten kunnen stress-gerelateerd zijn. In stress periodes klemt of knarst u gedurende de nacht en bent u in balans dan niet. Vaak trekt de pijn gedurende dag weer weg in geval van spiergerelateerde klachten. Monitor het probleem en overleg met de tandarts. Wellicht kunnen we iets voor u betekenen.
  • Kan hoofdpijn een symptoom zijn van kaakgewrichtproblemen?
    Ja dat kan zeker, alle spieren werken samen dus een disbalans kan zeker ook richting u hoofd of nek doortrekken.

Tarieven

Aan de hand van codes kunnen wij u een schatting geven van de kosten. De tarievenlijst is opgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.
Over het algemeen heeft u alleen kosten van een consult. Soms maken we een kleine röntgenfoto of grote overzichtsfoto om andere oorzaken uit te sluiten.

De code voor een consult is C003. Dit kan evt gepaard gaan met röntgenfoto’s (X10 of X21)

CodeBehandelingTarief indicatie*
C13Probleemgericht consult €22,91
X11 Maken en beoordelen kleine röntgenfoto€16,88
X21Maken en beoordelen kaakoverzichtsfoto€68,77
G69Beetbeschermingsplaat incl techniekkosten +/- €260

Meer uitleg over onze tarieven kunt u vinden op onze ’tarieven’ pagina.

Tandartsen

tandarts-charlotte-heijden-burger

Charlotte van der Heijden-Burger

Als dochter van een tandarts met praktijk aan huis in Leidschendam, is de tandheelkunde nooit onbekend terrein geweest. Echter had ik vroeger nooit gedacht zelf ...

tandarts-angelica-van-schuilenburg

Angelica van Schuilenburg

Afgestudeerd in 2009 aan de ACTA te Amsterdam en sindsdien werkzaam geweest bij mevrouw Warnars-Heijboer in Rijsenhout en van 2009-2017 bij tandartspraktijk Smidsvuur in ...

Contact opnemen

U kunt ons bereiken via de e-mail of telefoon om een afspraak te maken of een behandeling te bespreken.