Openingstijden zijn aan het laden...

0297-327969

Over de behandeling 'Kunstgebit'

Indien tanden of kiezen verloren zijn gegaan, kunnen deze vervangen worden door uitneembare plaatjes (‘partiele protheses’) of beugels (frameprotheses’).

De gedeeltelijke kunstgebitten bestaan geheel uit kunststof. Je kunt hier 1 of meer elementen door vervangen. Dit kan een tijdelijke oplossing zijn in afwachting van een vaste voorziening, bijvoorbeeld een implantaat. Het kan ook een permanente oplossing zijn, die mogelijk in de toekomst uitgebreid wordt wanneer er meer tanden en/of kiezen verloren gaan. Het plaatje rust op het tandvlees.

Partiele plaatprothese harde plaat op gipsmodel

flexibele plaatprothese

Flexible plaatprothese in verschillende mogelijkheden

 

Frameprothese

Bij een frameprothese is de onderstructuur van metaal gemaakt, hierdoor kunnen er mooie ankertjes gemaakt worden die om bestaande kiezen heen vallen. Dit maakt deze oplossing steviger en duurzamer, esthetisch zal het minder fraai zijn omdat de zilverkleurige ankers vaak in het zicht aanwezig zijn.

Frameprothese in metaal op een gipsmodel zonder roze kunststof en kunsttanden en kiezen.

Frameprothese-in-de-mond.-De-ankerarmen-zijn-enigszins-zichtbaar

Frameprothese in de mond. De ankerarmen zijn enigszins zichtbaar.

Dreigt u al uw tanden en kiezen te verliezen dan komt u in aanmerking voor een volledige prothese, ook wel kunstgebit genoemd. In een later stadium kan deze vervangen worden door een ‘klikgebit’ op implantaten.

Volledige boven en onder prothese

Volledige boven en onder prothese

Volledig klikgebit boven en onder

Volledig klikgebit boven en onder

Volledig-klikgebit-onderkaak

Volledig klikgebit onderkaak

Veelgestelde vragen over Kunstgebit

 • Hoelang duurt het vervaardigen van een prothese?
  Afhankelijk van de situatie kan een plaatje ongeveer binnen 10 werkdagen klaar zijn. Voor een frameprothese zult u ongeveer 4 á 5 keer onze praktijk moeten bezoeken. Tussentijds wordt het werk steeds opgestuurd naar een tandtechnisch laboratorium. Hierdoor zal de totale tijdsduur ongeveer 6 weken innemen. Hetzelfde geldt voor het vervaardigen van een volledige prothese. Wij werken ook samen met een tandprotheticus. Wellicht zullen wij u doorverwijzen om de behandeling bij hun uit te voeren.
 • Hoe maak je een prothese schoon?
  Na elke maaltijd kunt u uw gebitsprothese reinigen met lauw water en (groene) zeep. Ook voor het slapen gaan kunt u de prothese hiermee schoonmaken. Gebruik geen tandpasta of bruistabletten voor het schoonmaken van het kunstgebit. Tandpasta’s bevatten schurende deeltjes die voor kleine beschadigingen kunnen zorgen. Hierdoor wordt het oppervlak ruw en kunnen tandplak, tandsteen en aanslag zich hechten. Een heel enkele keer kunt u schoonmaakazijn gebruiken om tandsteen af te weken. Hiernaast kunt u ook gebruik maken van de daarvoor bestemde middelen die u bij de drogist kunt kopen, een noodzaak is er echter niet. Uw prothese kunt u het beste met een speciale prothese borstel reinigen
 • Moet ik mijn prothese 's nachts uitdoen?
  Wij adviseren uw gebit niet te dragen tijdens de nacht. Uw weefsels in de mond kunnen dan tot rust komen.

Tarieven

Aan de hand van codes kunnen wij u een schatting geven van de kosten. De tarievenlijst is opgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Omdat het techniekwerk door een andere partij worden vervaardigd staan de prijzen niet vast en moeten wij soms recente prijzen opvragen.

Partiele protheses en frames worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Een volledige prothese wordt voor 75% uit de basisverzekering vergoed. De overige 25% kan eventueel deels door een aanvullende verzekering vergoed worden.

 • Een partiele prothese varieert tussen de €250 en €500
 • Een frame kost ongeveer €850
 • Een volledige prothese (boven en onder) kost ongeveer €1450

Meer uitleg over onze tarieven kunt u vinden op onze ’tarieven’ pagina.

Tandartsen

tandarts-charlotte-heijden-burger

Charlotte van der Heijden-Burger

Als dochter van een tandarts met praktijk aan huis in Leidschendam, is de tandheelkunde nooit onbekend terrein geweest. Echter had ik vroeger nooit gedacht zelf ...

tandarts-angelica-van-schuilenburg

Angelica van Schuilenburg

Afgestudeerd in 2009 aan de ACTA te Amsterdam en sindsdien werkzaam geweest bij mevrouw Warnars-Heijboer in Rijsenhout en van 2009-2017 bij tandartspraktijk Smidsvuur in ...

Contact opnemen

U kunt ons bereiken via de e-mail of telefoon om een afspraak te maken of een behandeling te bespreken.