Openingstijden zijn aan het laden...

0297-327969

Over de behandeling 'Myobrace spiertrainer'

Hoe zijn we bij Myobrace terecht gekomen?

Al enige tijd lopen wij bij Tandartspraktijk Rijsenhout aan tegen problemen met de beet bij de kinderen tussen de 7 en 10 jaar. Zo rond de eerste wisselfase zie je dat de nieuwe tanden scheef doorkomen komen. Dit kan veroorzaakt worden door verkeerd aangeleerde slikgewoonte, dit kan zorgen voor een open beet of overbeet. Daarnaast kan een foutieve tongpositie zorgen voor een te smalle bovenkaak, een interessante bevinding. Insturen naar de orthodontist is vaak te vroeg, omdat de tweede wisselfase (waarbij de hoektanden en twee kleine kiesjes wisselen) nog niet gestart of voltooid is. Orthodontisten werken liever niet in 2 fases en nemen een afwachtende houding aan. Logopedie is ook een optie, maar daar kampen we met lange wachtlijsten door schaarste. Wat nu?

Op de Dental Expo 2022 in de RAI spraken we Niels van Myobrace. Myobrace is een soort beugel/spiertrainer. Wat kan werken als een beugel, maar eigenlijk zorgt voor een gezond evenwicht in de mond.

Na ons verdiept te hebben in de werking van Myobrace hebben we Niels uitgenodigd in de praktijk voor meer informatie en handvaten om met de Myobrace te starten in de praktijk. 

Sinds november 2022 zijn we met een aantal patiëntjes gestart (waaronder Charlottes zoon en Angelica’s nichtje) met een Myobrace en we zien resultaten. 

 

Wat is een Myobrace eigenlijk?

Myobrace is een preventieve pre-orthodontische behandeling die zich richt op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van scheve tanden. Door afwijkende mondgewoonten aan te pakken, ontwikkelen gebit en gezicht zich optimaal en verbetert de algehele gezondheid. Een Myobrace wordt ook wel een spierbeugel of een mondtrainer genoemd.

Afwijkende mondgewoonten zijn vaak hardnekkige patronen die op latere leeftijd nog moeilijker af te leren zijn. Op jonge leeftijd (+/-6 jaar) trainen maakt het mogelijk deze gewoontes af te leren en verkleint de kans op een beugel aanzienlijk. Juiste mondgewoonten hebben een positieve uitwerking op de algehele gezondheid en ontwikkeling van uw kind.

Onder afwijkende mondgewoonten verstaan we:

 • Een afwijkende slikbeweging
 • Lage positie van de tong
 • Chronische mondademhaling
 • Onvoldoende articulatie en onduidelijke spraak

Verkeerd getrainde spieren, denk aan lippen en tong, zijn sterker dan een beugel en zijn vaak verantwoordelijk voor het opnieuw verschuiven van de tanden en kiezen na een beugel.  Dit fenomeen wordt ook wel relaps genoemd. 

 

Behandeling met myofunctionele therapie

De Myobrace behandeling bestaat uit een reeks van drie bitjes (appliances) die steeds iets steviger worden. Deze appliances helpen bij het corrigeren van afwijkende mondgewoonten. Door lichte druk op de tanden wordt de tandboog verbreed. De appliances moeten elke dag minimaal 1 uur overdag en gedurende de hele nacht gedragen worden. 

Veelgestelde vragen over Myobrace spiertrainer

 • Wanneer de behandeling is voltooid, gaan de tanden daarna dan weer scheef staan?
  Gedurende het verloop van de Myobrace® behandeling zal de tandarts de stabiliteit van de behandeling nauwgezet volgen. In het algemeen blijven de tanden, als de verkeerde mondgewoontes zijn afgeleerd met behulp van de trainer, op hun plek staan.
 • Zitten er schadelijke bijwerkingen aan de Myobrace behandeling?
  Er zijn geen schadelijke gevolgen van een Myobrace® behandeling gemeld.
  De spiertrainers die worden gebruikt, zijn flexibel en oefenen een niet-permanente lichte druk uit die helpt om de spieren en manier van ademhalen te hertrainen.
  Neem bij problemen die worden ervaren tijdens de behandeling contact op met uw behandelend tandarts.
 • Is de behandeling pijnlijk?
  Nee. Tijdens de eerste paar dagen kan er echter enige gevoeligheid optreden. Maar na de eerste paar behandeldagen zou deze gevoeligheid moeten verdwijnen. Ook kan er bij kinderen het gevoel van loszittende tanden worden ervaren.
 • Heeft mijn kind na de behandeling nog steeds een beugel nodig?
  De pre-orthodontische behandeling met Myobrace® draagt bij aan de natuurlijke groei van de tanden en kaken van uw kind, om ruimte te bieden aan het permanente gebit. De behandeling is gericht op het bereiken van natuurlijke uitlijning van de tanden in harmonie met het lichaam. Beugels worden soms voor korte tijd aan het einde van de behandeling gebruikt als er perfecte kaarsrechte tanden gewenst zijn.

Tarieven

Meer uitleg over onze tarieven kunt u vinden op onze ’tarieven’ pagina.

Tandartsen

tandarts-charlotte-heijden-burger

Charlotte van der Heijden-Burger

Als dochter van een tandarts met praktijk aan huis in Leidschendam, is de tandheelkunde nooit onbekend terrein geweest. Echter had ik vroeger nooit gedacht zelf ...

tandarts-angelica-van-schuilenburg

Angelica van Schuilenburg

Afgestudeerd in 2009 aan de ACTA te Amsterdam en sindsdien werkzaam geweest bij mevrouw Warnars-Heijboer in Rijsenhout en van 2009-2017 bij tandartspraktijk Smidsvuur in ...

Contact opnemen

U kunt ons bereiken via de e-mail of telefoon om een afspraak te maken of een behandeling te bespreken.