Openingstijden zijn aan het laden...

Over de behandeling 'Reinigen'

Mondhygiëne / Preventie

Preventie: Beter voorkomen dan genezen!

Door u te leren hoe u uw mond het beste kunt verzorgen kunnen we proberen uw mond gezond te houden. De mondhygiënist of preventie-assistent kan u hierbij helpen.
Door uitleg, maar ook door verwijdering van tandplak en tandsteen maken we samen uw mond weer gezond.

Jong geleerd is oud gedaan.

 

Bij kinderen tot 10 jaar adviseren wij na te poetsen, ook hierbij kan ondersteuning aan ouders geboden worden. Kinderen kunnen wij door de tandplaque aan te kleuren goed laten zien waar de aandachtsgebieden zitten, zodat de poetstechniek verbeterd kan worden. Soms worden aanvullende hulpmiddeltjes als tandenstokers, floss en/of ragers geïnstrueerd. Door middel van het aanbrengen van fluoride bij een gebit in ontwikkeling worden de glazuurkappen verhard en hopen we gaatjes te voorkomen. Bij kinderen die al gaatjes hebben kan dit ook helpen.

Tandvlees screening (PPS)

Door middel van een tandvlees screening PPS kunnen wij het risico op tandvleesproblemen inschatten. PPS-score geeft de diepte van de tandvleespocket weer en is de basis voor deze screening.
Wanneer er 2 á 3 mm gemeten wordt zonder bloeding van het tandvlees, dan is het tandvlees gezond. Is er wel bloeding na meting dan is er sprake van gingivitis. Het kaakbot is niet aangetast. De preventie-assistent kan u van uw ontsteking afhelpen.
Indien de ruimte tussen uw tand en tandvlees (‘de pocket’) dieper is dan 3mm is er sprake van tandvleesontsteking waarbij mogelijk ook het kaakbot is aangetast. Als het bot is aangetast noemen wij dit parodontitis.

De reiniging kan met behulp van ultrasone trilling of handinstrumenten worden uitgevoerd. Wij kijken wat noodzakelijk is en overleggen dit met u. Daarnaast wordt een behandeling bij mondhygiënist of preventie assistent vaak afgerond door de tanden grondig te polijsten waardoor ze weer lekker glad aanvoelen en er witter uitzien.

Parodontitis wordt uitsluitend behandeld door een mondhygiënist. Hierbij zal voorafgaand aan de behandeling een uitgebreider onderzoek gedaan worden. U krijgt een offerte op maat mee naar huis.

Daarnaast vinden wij voorlichting betreft voeding en  mondverzorging een belangrijk onderdeel van preventie. Elke voedselinname doet de PH in uw speeksel verlagen en geeft bacteriën kans om gaatjes te veroorzaken. Met name letten op het aantal voedselmomenten kan het ontstaan van gaatjes terugdringen. En daarnaast is plaqueverwijdering thuis belangrijk. Twee maal daags elektrisch poetsen en 1x per dag tussen de tanden schoonmaken met een hulpmiddel is een must.

De tandarts, mondhygiënist en/of preventie-assistent vertellen u er graag meer over.

Airflow Prophylaxis Master

Onze mondhygiënisten en preventieassistentes reinigen met de airflow prophylaxis master van EMS. Door het gebruik van airflow in combinatie met water op lichaamstemperatuur is de verwijdering van aanslag, plaque en tandsteen vrijwel pijnloos. Zelfs bij gevoelige tandhalzen.

Comfortabel voor patiënt en behandelaar!

Er wordt gewerkt middels de ‘Guided Biofilm Therapy’.  Bij deze aanpak wordt altijd gekleurd. Door goed zichtbaar te maken wat u normaal niet ziet, kunt u gericht worden bijgestuurd en geinstrueerd. Daarna start de reiniging. Eerst wordt de plaque en jonge tandsteen verwijderd met een zoutpoeder. Dit lijkt op een hogedrukspuit die gelijk een polijstende werking heeft. Hierna blijft het oude en harde tandsteen over, dit wordt ultrasoon weggetrild of met behulp van handinstrumenten verwijderd.

 

 

Veelgestelde vragen over Reinigen

  • Wat is tandsteen?
    Tandsteen is hard geworden tandplaque. Deze plaque bestaat voornamelijk uit bacteriën die al in de mond aanwezig zijn, Naast ongeveer 80% bacteriën bevat het ook voedselresten en stoffen uit het speeksel. Na de poetsbeurt kan de achtergebleven zachte plaque door bestanddelen uit het speeksel verharden en kan het tandsteen vormen.
  • Wat is een pocket?
    Een pocket is de ruimte tussen het tandvlees en de tanden en de kiezen. Als het tandvlees gezond is, dan is de pocket maximaal 3mm diep. Dit wordt gemeten met behulp van een pocketsonde.
  • Wat is parodontitis?
    Parodontitis is een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees. Tandplaque op de tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking aan de rand van het tandvlees. Dit wordt zichtbaar door roodheid en/of zwelling, we noemen dit gingivitis. Als deze ontsteking zich uitbreid onder het tandvlees, waar het kaakbot zich bevindt, noemen we dit parodontitis.
  • Wat doet een preventie-assistent?
    Dit is een tandartsassistent met aanvullende opleiding. Deze richt zich op het voorkomen van tandheelkundige problemen als gingivitis. Gingivitis is een andere benaming voor ontstoken tandvlees, het kaakbot is hier niet bij betrokken. De preventie-assistent kan u helpen om uw mond zo goed mogelijk thuis schoon te kunnen houden. De preventie-assistent reinigt alleen boven het tandvlees.
  • Wat is het verschil tussen de preventie-assistent en mondhygiënist?
    Taken van de preventie-assistent:
    • Uitvoeren van een plaquekleurtest
    • Verwijderen van tandsteen en tandplaque boven het tandvlees
    • Polijsten van tanden en kiezen
    • Bleken van tanden en kiezen
    • Aanbrengen van fluoride
    • Voorlichting en instructie geven over gebitsverzorging
    Het belangrijkste verschil is dat een mondhygiënist een HBO-opgeleide paramedicus is, die voortdurend aan de kwaliteitseisen wordt getoetst. De titel mondhygiënist is dan ook een door de wet BIG beschermde titel. De taken die de preventie assistent uitvoert zijn in eerste instantie gericht op de preventie – het voorkomen van tandvleesproblemen en gaatjes in het gebit (cariës).   De mondhygiënist is gespecialiseerd in de behandeling van tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis. Dit maakt deel uit van de curatieve behandelingen (= gericht op genezing). Deze combinatie van taken maakt de mondhygiënist tot specialist op het gebied van de algehele mondgezondheid.   Kortweg zou je kunnen zeggen dat het werk van de mondhygiënist begint waar het werk van de preventie-assistent ophoudt.   Taken van de mondhygiënist:
      • Afnemen initiële anamnese (vragenlijst medicijngebruik/gezondheid)
      • Uitvoeren van een plaquekleurtest
      • In kaart brengen van conditie tandvlees (PPS-score)
      • Verwijderen van tandplaque, aanslag en tandsteen boven en onder het tandvlees
      • Aanbrengen van fluoride
      • Gladmaken van worteloppervlakken
      • Geven van advies en voorlichting over onder andere het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen (gingivitis en parodontitis) en voedingsgewoonten
      • Aanbrengen van sealant
      • Polijsten van vullingen
      • Reinigen van worteloppervlakken onder het tandvlees
      • Maken van röntgenfoto’s (in opdracht en onder toezicht van de tandarts)
      • Maken van gebitsafdrukken
      • Geven van een lokale verdoving

Tarieven

Voor kinderen onder de 18 jaar worden de kosten van de behandeling volledig vergoed vanuit de basis zorgverzekering.
De tarievenlijst is opgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.
Gemiddeld kost een bezoek voor een reiniging bij de mondhygiënist ongeveer €60.
Parodontale behandeling is moeilijker in te schatten maar loopt snel op naar €500 of meer. Daarom vinden wij het belangrijk u een behandelplan en offerte op maat te geven. We kunnen samen bekijken welk bedrag er eventueel vergoed wordt vanuit aanvullende verzekeringen.

Meer uitleg over onze tarieven kunt u vinden op onze ’tarieven’ pagina.

Tandartsen

tandarts-charlotte-heijden-burger

Charlotte van der Heijden-Burger

Als dochter van een tandarts met praktijk aan huis in Leidschendam, is de tandheelkunde nooit onbekend terrein geweest. Echter had ik vroeger nooit gedacht zelf ...

tandarts-angelica-van-schuilenburg

Angelica van Schuilenburg

Afgestudeerd in 2009 aan de ACTA te Amsterdam en sindsdien werkzaam geweest bij mevrouw Warnars-Heijboer in Rijsenhout en van 2009-2017 bij tandartspraktijk Smidsvuur in ...

Contact opnemen

U kunt ons bereiken via de e-mail of telefoon om een afspraak te maken of een behandeling te bespreken.