Openingstijden zijn aan het laden...

0297-327969

Over de behandeling 'Kroon'

Bij verzwakking van een tand of kies verklein je de kans op breuk door een kroon te vervaardigen. Je kunt hierbij denken aan een grote vulling of wortelkanaalbehandeling. De esthetiek (vorm en kleur) en functie worden hierdoor hersteld.

Met de huidige technieken zijn we ook in staat om een tand gedeeltelijk, ‘partieel’, te vervangen met porselein. Dit noemt men ook wel een inlay of onlay.

Vroeger noemde men de kronen ook wel stift-tanden.

Porselein is een zeer duurzame restauratie. Het is vele malen sterker dan composiet en minder onderhevig aan kleurveranderingen. De anatomie van de oorspronkelijke kiezen kunnen mooi nagebootst worden door de tandtechnieker.

Vanuit esthetisch oogpunt werken wij nog nauwelijks met gouden en/of (gedeeltelijk) metaal-porseleinen kroon- of brugwerk. Mocht u deze wens wel hebben dan kunnen we de mogelijkheden samen bespreken.

Kroon een kapje van porselein over een tand of kies

Veelgestelde vragen over Kroon

 • Hoe lang duurt het maken van een kroon?

  De duur van de behandeling hangt af van de beschadiging van een kies. Meestal bestaat de behandeling uit 2 afspraken. De eerste zitting wordt gebruikt om de voorbereiding te doen. Bij een kroon is dit ongeveer een uur. Hierbij worden de tanden of kiezen klaargemaakt. Er wordt eventueel een nieuwe opbouw gemaakt, er wordt omslepen en daarna volgt de afdruk. Deze zitting gaat u meestal naar huis met een noodkroon.

  Stap 1: kleur bepaling
  Stap 2: slijpen tand of kies
  Stap 3: afdrukken van de geslepen tand of kies

  In de tweede zitting wordt de noodkroon verwijderd, de definitieve porseleinen kroon gepast en indien in orde geplaatst. Deze zitting zal ongeveer 30 minuten in beslag nemen. Tussen deze zittingen zal ongeveer 10 werkdagen nodig zijn zodat de tandtechnieker het werk kan vervaardigen.

  Definitief plaatsen met cement van een volledig porseleinen kroon

 • Waar dient een noodkroon voor?
  Een noodkroon is een kroon die tijdelijk geplaatst wordt totdat uw definitieve kroon klaar is. Deze dient als bescherming van uw beslepen tand of kies en zorgt ervoor dat u uw normale functie van het gebit behoudt en de situatie in de mond niet veranderd.
 • Wordt er verdoofd bij het omslijpen van de kroon?
  Ja in de meeste gevallen doen wij dit wel omdat we dicht op het tandvlees werken en ook inwendig gevoeligheid kan ontstaan als de glazuurkap weg is geboord.

Tarieven

Kronen worden net als de rest van de mondzorg niet vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak vergoed een aanvullend pakket dit wel (deels). Voordat we de behandeling starten maken wij een begroting die past bij uw situatie en kunnen we samen bekijken wat de verzekering vergoed en welk deel u eventueel moet bijbetalen.

Voor kinderen tot en met 18 jaar wordt een kroon niet vergoed vanuit de basisverzekering, dit wijkt af van andere tandheelkundige zorg.

Gemiddeld kost een kroon ongeveer €550.

Meer uitleg over onze tarieven kunt u vinden op onze ’tarieven’ pagina.

Tandartsen

tandarts-charlotte-heijden-burger

Charlotte van der Heijden-Burger

Als dochter van een tandarts met praktijk aan huis in Leidschendam, is de tandheelkunde nooit onbekend terrein geweest. Echter had ik vroeger nooit gedacht zelf ...

tandarts-angelica-van-schuilenburg

Angelica van Schuilenburg

Afgestudeerd in 2009 aan de ACTA te Amsterdam en sindsdien werkzaam geweest bij mevrouw Warnars-Heijboer in Rijsenhout en van 2009-2017 bij tandartspraktijk Smidsvuur in ...

Contact opnemen

U kunt ons bereiken via de e-mail of telefoon om een afspraak te maken of een behandeling te bespreken.